Hullámlovaglás avagy szörfözés
2017. április 07. írta: AdrenalinLöket

Hullámlovaglás avagy szörfözés

A következő cikkünkben egy kicsit a szörfözés történelméről írtunk Nektek! Hazánkban földrajzi adottság hiányában sajnos nem sokan ismerik ezt a csodálatos extrém sportot, ezért szeretnénk betekintést nyújtani, hogy alkalom adtán minél többen kipróbáljátok a hullámlovaglást.

 

A szörfözés ötletének megalkotója a repülőmérnök Jim Drake, aki 1962-ben kezdett el foglalkozni a hullámlovaglás kivitelezésével. 5 év elteltével el is készítette az első kardáncsuklóval rögzített árbócú, bummal és sverttel ellátott, szörföt. 1967. májusában pedig elsőként ki is próbálta a kaliforniai Jamaica Bay vizén.

 

Ezután az elkövetkező 10 évben egyre népszerűbb sporttá nőtte ki magát a szörfözés, különböző versenyosztályok jöttek létre, ezeket egy idő után azonban befagyasztották a szigorú előírások.

 

A fejlődés felgyorsulása Hawaii-on bontakozott ki, ahonnan a többszörös szörf világbajnok Robby Nash is érkezett. 1978-ban fordulópont érkezett a szörfözés világában, hiszen kialakult a funboard fogalma, ami már a „lábtartó papuccsal” kiegészített deszkával való hullámlovaglást jelentette: kevesebb erőfeszítés, nagyobb élmény.

 

A funboard létrejöttétől kezdve pedig nem csak a sport technikájában, hanem szörfdeszkák készítésében is hatalmas fejlődés vette kezdetét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinloket.blog.hu/api/trackback/id/tr5412409059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása