High diving, avagy óriás toronyugrás
2017. május 02. írta: AdrenalinLöket

High diving, avagy óriás toronyugrás

Alig több, mint 2 hónap múlva kezdődik Budapesten a 2017-es vizes világbajnokság, melynek egyik versenyszáma az óriás toronyugrás vagy high diving.

Története

Eleinte tornászok ugrottak nagy magasságokból, furcsa módon azért, mert úgy látták kicsi a sérülés veszélye. Azonban hamar terjedni kezdett, és egyre több lelkes ugró kezdte el űzni a sportot. Kezdetben nehéz volt alkalmas helyet találni, így sokszor hidakról ugrottak le. Később innen alakult ki a műugrás, ugyanis az ugrók elkezdtek gimnasztikai elemeket is beletenni a ugrásokba.

Azonban nem mindenkinek volt elég ennyi adrenalin, az óriás toronyugrás közvetlen elődje a sziklaugrás, mely 1770-ig vezethető vissza, amikor II. Kahekili Maui királya arra kényszerítette harcosait, hogy sziklákról leugorva bizonyítsák bátorságukat és hűségüket. Később versenyeket is rendeztek.

Versenyek

A világbajnokságokon újnak számít ez a sport, ugyanis a 2013-as barcelonai vizes világbajnokságon debütált, ahol a nőknél Casilie Carlton (USA), a férfiaknál pedig Orlando Duque (Kolumbia) vonult be a történelembe, mint a high diving első világbajnokai.

Jó tudni

  1. A világbajnokságon a nők 20 méterről, míg a férfiak 27 méterről ugranak.
  2. Minden évben megrendezésre kerül a Red Bull Cliff Diving World Series, mely közel 70 000 embert vonz, itt többek között a Koppenhágai Opera Ház tetejéről is ugranak.
  3. Jelenleg az a célja sportág képviselőinek, hogy a 2020-as Tokiói Olimpián már debütálhasson az óriás toronyugrás.
  4. A 2017-es budapesti világbajnokságon egy épített toronyból fognak versenyezni a sportolók, melyen a nézők úgy látják majd, hogy a Dunába érkeznek a versenyzők, azonban egy épített medencébe ugranak majd bele.

 

Aki szeretné élőben is megnézni, a képre kattintva tud jegyet venni a nyári világbajnokságra, mi biztosan ott leszünk :)

higdiving.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinloket.blog.hu/api/trackback/id/tr312474867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása